• regina

Berba Cro Cherry trešanja

Još kratko odbrojavamo do početka berbe! Ove godine priroda se probudila nešto ranije pa prve plodove najfinije trešnje očekujemo već u prvim tjednima svibnja.


U našem voćnjaku koristi se uzgojni oblik trešnje „Kym Green Bush“, porijeklom iz Australije. KGB oblik stabla je grmolik, s niskim deblom. On značajno smanjuje potrebe za mehanizacijom i olakšava berbu, koja se zbog niske i pristupačne krošnje obavlja s tla i ručno.

Zbog niske krošnje berba je puno lakša

Berba počinje ranije ujutro kada još nisu visoke temperature, jer tada ubrani plodovi imaju bolji turgor, a i lakše se rashlađuju kod pripremanja za tržište. Prilikom berbe treba paziti da se ne oštete rodni izbojci, a naročito ne svibanjske kitice, koje predstavljaju osnovu za rod u idućim godinama. Učinak berbe ovisi o čitavom nizu faktora, od kojih su najvažniji: veličina ploda, stupanj rodnosti, visina stabla i uzgojni oblik, a jedan berač bere oko 10 kg/h. Za naše potrošače, koji konzumiraju Cro Cherry trešnju u svježem stanju, na tržište plasiramo isključivo trešnje ubrane s peteljkama.


Naš zadatak je ubrane trešnje što prije odvesti iz voćnjaka do prijemnog centra kako bi se ohladile. Trenutno gradimo najveću i tehnološki najopremljeniju halu za trešnju na zadarskom području. Cro Cherry hala bit će opremljena hydrocoolerom, brzom hladnjačom, inspekcijskim stolom i sortirnicom, trakom za pakiranje i hladnjačama za skladištenje trešnje.

Trešnje se nakon berbe odvoze u prijemni centar

Brz transport trešnje do prijemnog centra važan je jer različite temperature utječu na različiti intenzitet disanja ploda i metaboličke procese u njemu.


Trešnje su lako pokvarljivo voće pa se ne mogu dugo čuvati, ali im se hlađenjem produljuje rok trajanja do 15 ili čak 20 dana.


Nakon hlađenja obavljamo sortiranje prema promjeru ploda, koji se razvrstava u razrede: premium, ekstra, I. razred, II. razred i III. razred, ali i prema boji, koja mora biti tipična za sortu i uniformna. Najveći udio naših trešanja je premium kvalitete prema veličini, boji i organoleptičkim svojstvima.


S nestrpljenjem iščekujemo prve slasne plodove!

Cro Cherry trešnje su premium kvalitete

#CroCherry #Wherethefinestcherryisborn #NinskiStanovi #berba #sustainableagriculture #premiumquality #Dalmatia #agriculturelife #healthyfood #zdravzivot #fruit

521 views0 comments

Recent Posts

See All