• regina

Upoznajte sorte trešnje - Early Bigi

Na našem nasadu uzgaja se 20 vrhunskih sorti trešnje koje daju plodove premium kvalitete. Early Bigi, poznat i kao Bigi Sol, najranija je sorta koju uzgajamo. Spada u kategoriju vrlo ranih sorti (vrijeme zrenja uspoređuje se s danom zrenja sorte Burlat). Early Bigi sazrijeva 4 do 5 dana prije Burlata.


Sorta je nastala 1999. selekcijskim radom Pierrea Argota u Francuskoj, a genetsko porijeklo joj je nepoznato. Razvija bujna i dobro razgranata stabla koja se lako oblikuju, a daje obilan urod. Na našem nasadu Early Bigi raste u uzgojnom obliku Kym Green Bush (KGB), koji osigurava nisko grananje krošnje i jednostavniju rezidbu i berbu.


Early Bigi je stranooplodna sorta, koja ulazi u cvatnju već krajem ožujka. Ove godine pospješili smo oprašivanje cvjetova unošenjem solitarnih pčela u naš voćnjak.


Plod je krupan, tamnocrven i čvrst, bubrežastog oblika. Prosječni promjer ploda je 28 do 30 milimetara, a meso je sočno i ružičastocrvene boje. Zbog KGB uzgojnog oblika berba Early Bigija obavlja se ručno te s veseljem iščekujemo prve plodove ove vrhunske sorte u idućim danima svibnja.


#CroCherry #Wherethefinestcherryisborn #NinskiStanovi #premiumquality #EarlyBigi #fruitproduction #Dalmacija #sustainableagriculture #variety #healthyfood

611 views0 comments

Recent Posts

See All