• regina

25.000 solitarnih pčela stiglo u Ninske Stanove!


Ove godine postat ćemo dom za 25.000 vrijednih solitarnih pčela, koje će svojim radom pomoći u stvaranju vrhunskog i visoko nutritivnog ploda trešnje.


Ove godine i naš voćnjak postat će dom solitarnim pčelama! Ovaj tjedan u voćnjak je stiglo 25.000 kokona od dva hrvatska uzgajivača. Ovom inovacijom željeli smo ostati u razini suvremenih europskih voćnjaka, gdje na inovativan i stručan način potičemo oplodnju, kako bi u svibnju ove godine dobili visokokvalitetan, nutritivan i sočan plod trešnje.


Ovo je prvi put da se na ovako velikoj površini u Republici Hrvatskoj koriste solitarne pčele. Za naše pčele, kojima slijedi važna uloga oprašivanja trešanja, priredili smo 100 kućica ispunjenih trskom, kako bi mogle ostaviti svoje potomstvo za buduće godine.


Solitarne pčele ne žive u košnicama, ne roje se, nemaju maticu ni radilice te sve rade same pa ih nazivamo samotarke, solitarne ili pčele zidarice. Zovu se i „pčele voćnjaka“, jer se pojavljuju rano u proljeće, kad krene cvatnja voćaka. Brojnost solitarnih pčela u prirodi ovisi o broju pogodnih staništa za gnijezdo.


Solitarne pčele lete već pri temperaturi od 8 °C. Pri toj temperaturi pčela medarica ne leti pa su solitarne pčele idealne u oprašivanju voćaka s ranom cvatnjom – krušaka, badema i trešanja. Naših 20 sorti trešanja oprašivat će vrste Osmia rufa i Osmia cornuta, koje su miroljubive i ne ubadaju. Lakše lete pri jakom vjetru pa su idealan oprašivač za okolicu Nina i uvjete bure. Budući da solitarne pčele lete do 200 - 250 m od gnijezda, kućice su raspoređene radi što boljeg oprašivanja trešanja. Uvođenjem pčela osiguravamo optimalan prinos trešanja u ovoj sezoni.


Naše pčele boravit će u posebno dizajniranim kućicama

Pčele sakupljaju pelud i nektar od ožujka do kraja svibnja ili početka lipnja. U tom periodu ženke osiguraju hranu za 6 – 8 ličinki, nakon čega ugibaju. Svake godine pčele stvore samo jedno leglo. Za razmnožavanje koriste stabljiku trske, u koju polažu jaja te ih zaštite pregradama od blata. Iz jaja se za nekoliko dana izlegne ličinka, koja izlijeće van iz kokona tek u proljeće iduće godine.


Učinkovitost pri oprašivanju voćaka jedne ženke solitarne pčele (Osmia rufa) može se usporediti s učinkovitošću 120 letačica pčele medarice (Apis mellifera). Za razliku od pčela medarica, solitarne pčele ne preferiraju određene biljne vrste za oprašivanje pa su pogodne za širi spektar poljoprivrednih kultura. Solitarne pčele nisu u kompeticiji s pčelom medaricom ili bumbarima te mogu i zajedno oprašivati voćnjake. Ovom inovacijom naš voćnjak postaje najveći nasad u Republici Hrvatskoj s primjenom solitarnih pčela, koje su u svijetu suvremeni trend u proizvodnji voća i povrća. Uz sve veću ugroženost pčela u svijetu, potičemo razmnožavanje ove iznimno korisne vrste.


Vrijedne pčele već oprašuju stabla marelice u nasadu

#CroCherry #trešnja #premium #premiumtrešnja #26000stabala #Nin #NinskiStanovi #Dalmacija #Hrvatska #solitarnepčele #pčele #poljoprivreda #voćnjak #voće #trešnje #hrvatskapoljoprivreda #uzgojtrešanja #hrvatskepčele #inovacije #održivost #održivapoljoprivreda #spasimopčele #pčelarstvo #suvremenapoljoprivreda #oprašivači

172 views0 comments